Pokok herba menjadi penawar segala penyakit. Bunga yang cantik sedap mata memandang. Ulam ulam sumber kesihatan. semua gambar yang kaknab upload sendiri boleh dikongsi bersama, just copy and paste tak perlu meminta izin dari kaknab. permission is granted okay.
Monday, 28 June 2010
pokok pong pong
kaknab memang panggil buah pong pong, tapi bila tanya suami kaknab disebut buah pe.... kambing, isssh, kenapa pula panggil yang itu, nak sebut pun xsedap didengar, kan panggil buah pong pong lebih manis. pokok ni banyak ditanam ditepi jalan. buah yang hijau macam buah mangga. tapi awas buah ini berracun. bunganya putih memang cantik. tapi wlpun racun menurut mak kaknab ia boleh dibuat ubat buasir. bakar buahnya dan pedap dekat dubur supaya menjadi kecut.
Saturday, 26 June 2010
bunga while alder/lidah kucing
buah cherry
pokok cherry memang terkenal dikampung2 kerana ia pokok rimbun untuk berteduh, kadang orang kampung akan buat pelantar di bawah pokok cherry kerana ia rendang. daunnya menjadi ubat herba kepada pengidap2 darah tinggi. dengan merebus daunnya boleh menurun kan tekanan darah, xtau apa rasanya. mak mertua kaknab dulu selalu juga mengamalkannya. buah cherry dikatakan memang baik untuk pesakit gout, ini kaknab ada terbaca dalam internet. rasanya yang manis manis buah natural memang sedap dimakan apabila masak. teringat dulu masa kaknab kecik2 buah cherry yang hijau kami buat peluru untuk main piston kayu, apabila dibetil akan pergi jauh buah cherry ni. hahahaha seronok lah masa tu.
bunga exora/bunga jarum
pucuk gajus/janggus
pucuk janggus memang sedap dibuat ulam colek dengan sambal belacan. dia agak kelat kelat lemak, kalau dulu kami cuma pi kutip saja sebab memang banyak pokok ni di tepi tepi laut kat tanjung tokong, tapi kini xada lagi, so pi market lah beli satu ikat cuma 5 kupang. ni kaknab ambik gambaq kat berek ditanam oleh SI Razali. dia memang rajin tanam bermacam pokok bunga, ulam2 dan sayur sayuran.
cekur manis/sauropus androgynus
Pokok cekur manis atau nama saintifiknya Sauropus androgynus merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN.
kami kat penang panggil daun ase ase. pandai ubah pula, nama cekur manis kan sedap. biasalah lain tempat panggil lain lain, ada pula yang panggil daun ketuk. memang sedap masak lemak dengan keledek, fulamak sedapnya. apa pun daun ni sapa yang tidak tahan akan pening pening kepala, sebab daun ini dikatakan angin. kaknab xkisahlah, angin ke apa ke janji sedap.
daun selasih
ku siram selasih, ku siramkan dihujung halaman
mengenangkan kasih aduh sayang lambang percintaan
hahaha menyanyi pula bila tengok pokok selasih ni., apa apa pun daun selasih memang wangi dan sedap dibuat ulam atau campur dengan masak lemak pisang, amboi bertambah lagi lah nasi 2 pinggan. emmm camna nak slim ni. pokok selasih memang mudah ditanam, dalam pasu ke atas tanah ke. dia memang xkisah subur je pokoknya.
Friday, 25 June 2010
buah mulberi
bunga yesterday today and tomorrow
nama saintifik: Brunfelsia australis, Brunfelsia bonodora, Brunfelsia latifolia
nama glamour: Yesterday-Today-and-Tomorrow
dah cari dalam internet nama bunga ni ialah yesterday today and tomorrow, betul ke nama ni. macam lawak je, bunga ni cantik dan wangi, baunya macam bedak cuticura lah, sedap dan lembut sangat, tapi kata kawan kaknab yang tanam pokok dia kata wangi sangat sampai nak pening. nanti bila dah tahu nama dia kaknab akan update. kita upload dulu lah
bunga santalia
setelah check dalam internet rupanya bunga ni dipanggil santalia. hanya kembang pada waktu malam saja. bila dia kembang memang semerbak baunya. lepas maghrib ke atas dia start bau wangi. jangan terperanjat pula kalau bau wangi pada malam, xada apa2 cuma bau bunga je. masa kaknab ambik gambar ni pagi pukul 10 pagi, jadi dia xkembang lah, nak tunggu malam gelap pula susah nak ambik gambar. apa pun, kalau dapat bunga yang kembang nanti kaknab paste lagi kat sini ye.
bunga melor
Thursday, 24 June 2010
bunga 10 pagi.
bunga harum malam
daun bebuas
gambar pokok diambil kat rumah SI Razali yang rajin tanam pokok pokok ulam.
daun bebuas memang sedap dibuat ulam. ia tumbuh rendah dan subur, rasanya lemak lemak, selalunya dimakan mentah colek dengan sambal belacan. orang kedah memang semua jenis daun dibuat ulam. barangkali sebab tu orang kedah banyak yang umor panjang kut hahahaha
belimbing tanah
Belimbing Tanah
Nama botani : Oxalis barrelieri Linn
Nama lain : Belimbing bukit
Famili : Oxalidaceae
ini lah buah bila di magnifykan ia boleh dimakan untuk mengubat darah tinggi, rasanya agak masam macam belimbing buluh, buahnya kecil sangat.
, kaknab panggil belimbing mini,sebab buahnya yang sangat kecil bentuk buahnya macam belimbing sagi. ia tumbuh liar bersama rumput, daunnya berbentuk agak bulat . mula2 kaknab ingat pokok dukung anak, tapi pokok dukung anak daunnya agak rapat, tingginya pun lebih kuang pokok dukung anak jua, daun pokok belimbing mini ni jarang2 dekat tangkainya. ada bunga warna putih sedikit
Seperdu pokok belimbing tanah (akar, daun dan buah) direbus hingga mendidih. Air rebusan ini diminum dua kali sehari untuk menyembuhkan penyakit buasir, darah tinggi dan kencing manis. Air ini juga dipercayai berkesan untuk merawat sakit buah pinggang, lemah
jantung serta dapat menghilangkan dahaga.
Nama botani : Oxalis barrelieri Linn
Nama lain : Belimbing bukit
Famili : Oxalidaceae
ini lah buah bila di magnifykan ia boleh dimakan untuk mengubat darah tinggi, rasanya agak masam macam belimbing buluh, buahnya kecil sangat.
, kaknab panggil belimbing mini,sebab buahnya yang sangat kecil bentuk buahnya macam belimbing sagi. ia tumbuh liar bersama rumput, daunnya berbentuk agak bulat . mula2 kaknab ingat pokok dukung anak, tapi pokok dukung anak daunnya agak rapat, tingginya pun lebih kuang pokok dukung anak jua, daun pokok belimbing mini ni jarang2 dekat tangkainya. ada bunga warna putih sedikit
Seperdu pokok belimbing tanah (akar, daun dan buah) direbus hingga mendidih. Air rebusan ini diminum dua kali sehari untuk menyembuhkan penyakit buasir, darah tinggi dan kencing manis. Air ini juga dipercayai berkesan untuk merawat sakit buah pinggang, lemah
jantung serta dapat menghilangkan dahaga.
Wednesday, 23 June 2010
pengumuman, pengumuman, siapa yang boleh cari apakah nama pokok ini
pokok ulam raja
daun ulam raja memang sedap dibuat ulam. kalau dah ada ulam raja kalau yang nak berdiet huh pakai xjadilah. apa taknya, dari sepinggan nasi boleh tambah lagi hahaha
Kegunaan:
Ulam raja digunakan dalam perubatan tradisional kerana khasiatnya yang dikatakan dapat memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah dari bahan toksid. Ia juga dikatakan dapat menguatkan tulang. Klorofom yang diekstrak dari daun ulam raja mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine yang dikatakan dapat merencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan fungus seperti candida albicans dan Bacillus subtilis dan juga E.choli.
Kegunaan:
Ulam raja digunakan dalam perubatan tradisional kerana khasiatnya yang dikatakan dapat memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah dari bahan toksid. Ia juga dikatakan dapat menguatkan tulang. Klorofom yang diekstrak dari daun ulam raja mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine yang dikatakan dapat merencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan fungus seperti candida albicans dan Bacillus subtilis dan juga E.choli.
pokok afrika/sabong
pokok apa kah ini. memang cantik, hijau ulat langsung tidak hinggap apa lagi nak makan daunya. kaknab getu sikit dan rasa ya Allah pahit yang amat, patut lah ulat pun xberrani nak makan. rasa pahitnya macam daun hempedu bumi. pokoknya mungkin boleh membesar lagi. tanya kawan yang tanam, dia tahu memang pokok herba tapi xtau namanya. pokok ini dikatakan baik untuk darah tinggi, sebab ia pahit boleh menurunkan tekanan darah. xape nanti kaknab cari dalam intrnet. upload dulu.
okay dah dapat nama pokok ni. ada yang kata pokok naga buana, ada yang kata pokok afrika sebab datang dari afrika, ada yang kata pokok sabong. apa2 pun panggilannya mengikut tempat lah kut. jadi untuk
okay dah dapat nama pokok ni. ada yang kata pokok naga buana, ada yang kata pokok afrika sebab datang dari afrika, ada yang kata pokok sabong. apa2 pun panggilannya mengikut tempat lah kut. jadi untuk
Tuesday, 22 June 2010
pokok bangun bangun /
kaknab pernah juga makan pucuk daun ni buat ulam. memang sedap. kalau xcaya cubalah.
Nama Tempatan : BANGUN BANGUN
Nama Saintifik : Coleus Amboinicus
Nama lain : ati ati hijau,bebangun,raja bangun, tumbuh daun,sedingin,setawar padang,kerencung dan mangun mangun.
Famili : Labiatae
Asal : INDIA
Taburan :Sub Tropika dan Tropika
Katogari :Tumbuhan hiasan dan herba
KETERANGAN
Pokok bangun bangun juga dikenali sebagai ati ati hijau.Ianya ditanam sebagai tanaman hiasan dan ulaman di sekitar rumah.Ianya banyak ditanam olih masyarakat India untuk ubat batuk.Sangat berkhasiat sebagai UBAT BATUK.Keselurohan pokok ini mempunyai bau yang menyengat hidung.Aroma daun nya wangi dan ada yang mengata kan busuk, jadi bergantung kepada individu.Bau nya seakan JINTAN HITAM.Pucuk muda nya rangup dan bolih di buat ulam, makan dengan sambal belacan,sambal tempoyan dan salah satu bahan untuk nasi kerabu. Kaedah pembiakan ialah keratan batang dan daun yang mempunyai tangkai daun.Midium tanah gembur dan saliran yang baik.Pokok ini tahan lasah dan mudah tumboh.
KHASIAT BANGUN BANGUN
Pokok ini sangat terkenal dalam perubatan melayu dan cina untuk pengubatan batuk,mual tekak,sakit kepala dan sistem pencernaan.Cara nya ambil daun bangun bangun yang segar sehelai, masuk dalam air panas di dalam cawan, tutup selama 3 minit masuk kan sebiji gula batu dan minum.Kalau di buat jus bolih mengubati penyakit asma,batuk dan bronkitis.Daun yang di hancur kan bolih mengubati kulit melecur dan gigitan serangga berbisa.Apabila di campur dengan ibu kunyit dan di tumbuk bolih mengubati senak dan sakit perut.Pucuk muda kalau di buat ulam bolih awet muda dan melancar kan perjalanan darah juga membaiki tekstur kulit.
Bagitu lah 2 tanaman hiasan yang juga berfungsi sebagai UBATAN HERBA yang kita lupa kan..Dan saya percaya ramai yang tidak mengenali POKOK AJAIB ini.Pokok ini memang ada saya tanam untuk saya buat ulaman, di samping banyak pokok yang lain…wasallam.
info sumber dari wannua.wordpress.com.
Monday, 21 June 2010
keembung - balsam plant
ini ialah pokok keembung, kami dulu panggil pokok inai pacak. masa kaknab sekolah dulu kami belajar biology about plants pokok ni adalah contoh yang baik. masih ingat lagi, baca ni.
"The flower is the reproductive organ of a flowering plant. Many seed plants form seeds inside flowers. For reproduction to take place, pollen grains from the male stamen must be carried to the female part of the flower, the pistil. Two ways that flowers are pollinated are by insects and by the wind. The insects like the bright petals and the sweet smell of the flowers. They land on the flowers to drink a liquid called nectar. When bees touch the stamen, pollen sticks to the bees. When the bees move around the flower, pollen is transfered to the pistil. Pollination leads to the making of one or more seeds in a flower.
When seeds settle, have enough water, and have enough space to grow, they start to germinate. Once the seedling starts to grow out of the seed, it also grows roots. It then is a young plant, and continues to grow." balsam plant is very good example.
okay kan, ini lah yang kita belajar masa form one dulu. kaknab bawa siap pokok ni ke sekolah. itu ada lah kisah lama 1970 lama tu.