Pokok herba menjadi penawar segala penyakit. Bunga yang cantik sedap mata memandang. Ulam ulam sumber kesihatan. semua gambar yang kaknab upload sendiri boleh dikongsi bersama, just copy and paste tak perlu meminta izin dari kaknab. permission is granted okay.
Tuesday, 14 February 2012
belimbing buluh
Belimbing buluh atau nama saintificnya Averrhoa bilimbi L.OXALIDACEAE. Rasanya yang masam masam boleh di makan mentah, dicampur dengan sambal belacan, dimasak dengan masak lemak cili api. boleh dijeruk dengan garam kemudiam dijemur hingga kering, sedap dibuat acar, kenduri kahwin selalu ada menu ini. Selain digunakan dalam masakan, buahnya turut digunakan sebagai pembersih kuku, pencuci logam dan menanggalkan kekotoron. dulu masa kecil kaknab ada mengambil upah belah biji janggus, apabila kami basuh tangan dengan minyak tanah, untuk menghilangkan getah biji janggus, akhir sekali kami akan membilas tangan dengan belimbing buluh.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment