Saturday, 17 February 2018

Sayur hia

Sayur ni first time kaknab masak,  anak hantar gambar,  tanya mak pokok apa ni? Entah lah mak pun tak pernah tengok.
Kebetulan kaknab pergi market,  nampak sorang nyonya jual sayur ni  tanya nyonya tu daun apa  dia cakap cina panggil hia,  dia jual seikat seringgit,  sayur ni orang cina yang selalu makan. nak confirm lagi nama daun sayur ni,  kaknab wasap group ex boustead,  group kawan sepejabat.  Memang cina panggil sayur hia.
Lalu kaknab tanya bagaimana nak masaknya,  kawan bagi resepi.
Mula2 tumis halia dengan bawang putih,  pastu pecah telur kacau2 sampai telur masak,  masukkan sayur hia,  kacau sampai sayur layu.

Kaknab pun cuba buat resepi ni,  sedap juga,  sayur ni rasa pahit pahit lemak,  kaknab memang sensitive dengan bau hanyir telur,  kaknab jarang masak sayur dengan pecah telur,  rupanya halia tu bagi hilang hanyir telur,  jadi boleh la lain kali masak sayur dengan telur.  Sayur hia telur yang kaknab buat memang sedap lain kali boleh beli lagi kalau ada orang jual.


Ni la sayur hia telur

3 comments:

Normala Saad said...

First time dengar nama sayur hia ni. Nanti jump[a boleh beli dan cuba masak.

Kaknab said...

Ya normala, blh cuba, lagi pun sayur ni baik untuk kesihatan

Anonymous said...

tung ho