Thursday, 8 July 2010

bunga kantan


bunga kantan yang telah kembang. memang payah nak jumpa bunga kantan yang kembang. apa xnya, belum sempat kembang dah ambik untuk dijual. ni kaknab ambik kat umah kawan kaknab. dia kan xkaki buat laksa dan asam pedas, so bunga ni dia biar kembang lah, cantik kan.


Nama botani: Phaeomeria speciosa Koord
Famili: Zingeberaceae

Pengenalan

Herba hidup semusim. Pokok herba monokot yang berasal dari Malaysia ini ditanam di sekitar rumah untuk jambak bunganya dengan menggunakan rizomnya untuk pembiakan.
Daun yang agak panjang dan juga rizom di dalam tanah manakala jambak bunganya besar dan mempunyai involuker braktea berwarna steril. Jambak bunganya juga mempunyai tangkai yang panjang dan terkeluar dari pangkal tunas daun menyebabkan ia kelihatan cantik dan unik.
Selalunya jambak bunga kantan yang masih muda dan belum mengembang merupakan perencah utama untuk membuat kuah laksa utara. Laksa dan kantan sememangnya tidak dapat dipisahkan.
Khasiat dan kegunaan
Bagi suku kaum Mandailing, bunga kantan menjadi ramuan terpenting untuk masakan pucuk ubi tumbuk yang digoreng bersama serai racik, ikan bilis dan terung rembang.
Ramuan untuk lauk asam pedas dan tomyam. Bau bunga kantan yang harum dan unik menjadikan masakan lebih menyelerakan. Selain bunga kantan, buahnya juga boleh digunakan sebagai perasa makanan, malah di sesetengah tempat buah kantan yang telah ranum juga dimakan begitu saja.
Kantan juga berkhasiat untuk mengubati sakit telinga dan membersihkan luka.

Sakit telinga boleh dirawat dengan menggunakan air rebusan buah kantan.
Selepas merebus buah kantan selama beberapa minit, air rebusan perlu dititikkan ke dalam telinga.
Jika diamalkan selalu, ia bukan saja melegakan kesakitan akibat bengkak malah boleh mengatasi masalah telinga berair. Bagi mencuci luka di badan, air rebusan daun kantan yang masih suam digunakan dengan melumurkannya ke seluruh bahagian luka.
(Kurator Muzium Negara, Zainal Abidin Jamaluddin)

kaknab pula, kalau pi market xdak orang jual bunga kantan maka niat nak buat laksa terus cancel, kerana tanpa bunga kantan kuah laksa akan kureng sedap. ia di masukkan di dalam kuah juga di potong mentah ke atas laksa bersama daun salad dan daun pudina, bawang besar, timun dan cili api. buat kerabu nenas dengan kantan pun sedap juga, cincang2 nenas kecil2 bunga kantan di potong kecil ,tumbuk cabai merah, belacan sikit, potong dadu atau hiris nipis bawang besar, gula dan garam, campur semua, jadilah kerabu nenas orang kedah hahahaha, memang sedap. cubalah

No comments: