Friday, 30 July 2010

daun mengkudu

Morinda citrifolia
Family: Rubiaceae

 
daun kudu satu ikat 40 sen saja, kat market seberang jaya. balik rebus buat ulam, memang umph,  bukan saja membuka selera dan mempunyai banyak khasiat



ini pula mengkudu putih, lagi sedap, boleh makan mentah atau rebus daunnya. Banyak ditanam sepanjang lebuhraya, dekat belah utara memang selalu pucuk habis kena ketung, sebab orang utara suka makan ulam, sepanjang lebuh ke selatan, pucuk gemok2 xade orang ambil pun, sebab orang selatan xberapa pandai berulam macam orang utara. kaknab kata kat husband, kalau dapat habis aku ketung.

2 comments:

Shah said...

assalamualaikum kak nab, betui sangat yang orang utara suka berulam...sbb tu orang utara awet muda. Mengkudu putih ni saya belum pernah makan lagi, yang lagi satu tu mmg kegemaran. Nanti kalau nampak kat mana2 saya ketung... jangan kena hambat dng org perbandaran sudah.

Unknown said...

memang sedap buat ulam..buat masak lemak cili api pun sedap