Sunday, November 28, 2010

pokok sagu bemban

Salam semua, lama betul kaknab xmasuk dalam blog herba tumbuhan ni, dok asyik masuk ke blog make up make up dan jomjahit jom masak, jadi hari ni kaknab teringat pokok sagu bemban yang kaknab tanam hari tu dah besar, tadi baru saja kak nab korek, ada lah sedikit ubinya, sebab kaknab sakit mulut, putih putih, sakit gile, so kaknab ambik ubi bemban xbesar mana pun dalam 2 inci gitu, kaknab kunyah je, macam magic lah, putih putih tu terus saja xsakit, dekat dekat hampir hilang, memang mujarab lah ubi ni, kaknab memang sayang sangat pokok ni. ubi bemban ni sejuk, untuk yang sakit demam panas makan je ubi dia cepat sembuh, sakit kayap tumbuk2 ubinya pedap kat kayap cepat baik.

7 comments:

bici bicikut said...

kak nab...ada x lg pokok ni

Abdul Rahman Meran said...

Mana boleh dapat ubi bemban ini?

Abdul Rahman Meran said...

Mana boleh dapat ubi bemban ini?

azman taib said...

Selain ubat kayap, boleh digunakan sebagai ubat batu karang ....blend ubinya dan tambah sedikit gula batu minum airnya...inshaAllah

santhi suji said...

Ada lagi ubi bemban tak?

santhi suji said...

Ada lagi ubi bemban tak?

ahmaddanish mohdsaifulizwan said...

kat umah sy ada