Wednesday, July 7, 2010

cannon ball tree


walaupun aneh, bunganya sungguh cantik.



ronda ronda ambik gambar pokok dan bunga kat botanical garden, penang, terpandang satu pokok yang aneh, ada macam akar2 keluar dari batang pokok itu, ada buah dan bunga pula dekat akar2 itu. pokoknya agak tinggi juga di atas ada daun sahaja. sedangkan bunga dan buah ada di tengah2 batang yang berakar itu. apa pun kita tengok je gambar ni. dah dapat nama pokok ni cannon ball tree, atau nama saitifik nya couroupita guanensis,pokok ni berasal dari south america.

No comments: