Tuesday, 10 August 2010

keladi tikus

nama tempatan: keladi tikus, keladi birah
nama saintifik: Typhonium flagelliforme
dari family: Araceae

gambar ni kaknab ambil dari jiran sebelah rumah kaknab Siti Zaleha, atau lebih dikenali mak Iti. Mak Iti banyak menanam pokok pokok herba. Terima kasih Mak Iti.Khasiat dan kegunaan
Mempunyai khasiat tinggi yang mampu mencegah seseorang daripada dijangkiti kanser atau mengelakkan penyakit itu daripada merebak.
Caranya ialah dengan merebus ubi keladi tersebut dan kemudian meminum sedikit airnya.
Pengambilan berlebihan air rebusan ubi keladi tikus dikhuatiri akan menimbulkan kesan sampingan kepada pesakit. Kalau boleh minum sedikit sahaja iaitu antara dua atau tiga sudu setiap hari..
Pegawai Laboratori Fitoubatan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), Tajuddin Abdul Manap


Keladi tikus (Typhonium flagelliforme) dari famili Araceae
Namanya memang belum popular seperti herba lainnya seperi hempedu bumi, temu putih, temu lawak, dan mengkudu. Tetapi keladi punya khasiat luar biasa bagi dunia pengobatan, karena dapat mengusir sel cancer dan berbagai penyakit berat lain. Di luar negeri, keladi tikus disebut sebagai rudent tuber.
Keladi tikus mengandung antineoplastik atau antikanker, serta bisa berkhasiat sebagai antivirus. Efek farmakologi inilah yang menjadi ubat utama untuk mengatasi cancer.
Seluruh bagian tanaman boleh digunakan untuk perubatan, mulai dari akar (umbi), batang, daun, hingga bunga.
Efeknya akan bertambah baik kalau diberikan bersama-sama dengan herba lain seperti hempedu bumi, rumput mutiara, dan temu putih. Ekstrak keladi tikus dan bahan alami lainnya membantu detoksifikasi jaringan darah.
Ramuan ini mengandung ribosome inacting protein (RIP), zat antioksidan dan zat antikurkumin. RIP berfungsi menonaktifkan perkembangan sel kanker, merontokkan sel kanker tanpa merusak jaringan sekitarnya, dan memblokir pertumbuhan sel kanker. Zat antioksidan berfungsi mencegah kerusakan gen, sementara zat antikurkumin berfungsi sebagai antiinflamasi/antiperadangan.
Ttanaman ini mampu menyembuhkan berbagai jenis cancer , mulai dari payudara, paru-paru, usus besar, rektum, lever, prostat, ginjal, leher rahim, tenggorokan, tulang, otak, limpa, leukemia, empedu, sampai pankreas.
Secara sepontan , ditunjang bukti ilmiah, keladi tikus memang berkhasiat. Namun memproses keladi tikus tak semudah sangkaan orang. Pertama, banyak orang yang belum mengenal pasti tanaman keladi tikus. Kedua, pengolahan tanaman harus tepat, jika tidak ingin menjadi gatal.
Perhatian semua wanita hamil dilarang menggunakan herba ini.
Pokok keladi tikus tingginya hanya 25-30 cm ini termasuk tumbuhan semak. Ia menyukai tempat yang lembab dan tidak terkena matahari Daun tunggalnya muncul dari umbi. Bentuk daun bulat dengan ujung meruncing berbentuk jantung. Warnanya hijau segar. Umbi keladi tikus berbentuk bulat rata, sebesar buah pala. Bahagian dalam maupun luar umbi berwarna putih.
Perkembangbiakan boleh dilakukan melalui umbi atau anakan yang tumbuh dari umbi tersebut. Di musim kemarau, batang menghilang. Tetapi di musim hujan muncul lagi di atas permukaan tanah, dari umbi yang terpendam di dalam tanah.
Mahkota bunganya berbentuk panjang kecil berwarna putih mirip dengan ekor tikus, dari sinilah nama keladi tikus diberikan. Namun ada beberapa jenis yang mempunyai kelopak bunga berwarna merah.

8 comments:

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM

BOLEH SAYA TAHU,
MACAM MANA SAYA NAK DAPATKAN POKOK INI,

SAYA PERLUKAN DALAM JUMLAH YANG BANYAK...

TERIMA KASIH

Anonymous said...

BOLEH SAYA DAPTKAN NO PUAN?

NI EMAIL SAYA

nadhira.nasir89@gmail.com

Nadhira Nasir said...

assalamualaikum

boleh sy dptkan pokok keladi tikus ni ?

no sy 013-9670889

tq

Anonymous said...

as salam puan ni no tel saya 016 218 6064.mencari benih keladi tikus

Kelanaputera Dungun said...

Keladi tikus..

norliza mohammad noor said...

Boleh Saya nak dapatkan keladi tikus ni...

norliza mohammad noor said...

Boleh Saya nak dapatkan keladi tikus ni...

Myshima Mustapa said...

saya berminat untuk dapatkan pokok keladi tikus ini.
bleh email sya di myshima.mustapa@gmail.com