Monday, April 25, 2011

daun cerita (hempedu bumi)

alkisah maka hempedu bumi atau daun cerita telah menjadi ubat kencing manis kaknab. hari tu minggu sudah pi hospital setelah ujian darah, kaknab disahkan ada kencing manis. wpun tidak tinggi, dah kena buat kad hijau untuk rawatan susulan, doktor bagi ubat metformin 1/2 biji pagi 1/2 malam, lalu kaknab ambik sehelai daun cerita (hempedu bumi) direndam dalam air panas hingga air sejuk, minum, kaknab masuk air panas lagi sekali untuk kali kedua, jadi 2 cawan sekali minum. pagi dan malam. hiiiiii pahitnya tak tau nak cakap. rasa tak sanggup nak minum, tapi nak control gula dalam darah terpaksa lah minum juga. lagi 2 bulan kaknab akan ke klinik check paras gula, kita tengok nanti perkembagannya adkah gula dlm darah boleh turun.

No comments: