Tuesday, May 3, 2011

penawar kencing manis

kaknab tiap2 tahun akan membuat ujian darah. selalunya semua okay, tapi baru baru ni kaknab pi check ada kencing manis wpun pun tidak tinggi, doktor bagi ubat metformin untuk di makan 1/2 biji pagi dan malam. bacaan kolesterol LDL pun tinggi. balik rumah, kaknab tidak makan ubat yang diberi doktor, kaknab cuma berubat sendiri dengan meminum berbagai jenis air ubat dan makan ulam2an. kaknab akan check seminggu sekali paras gula dalam darah tinggal 4.5 bila berpuasa. dan cholesterol kaknab turun ke paras normal. sudah 3 kali kaknab check bacaan gula dalam darah tahap normal. apa yang kaknab ambik seperti berikut.

tiap2 hari kaknab minum:

1 gelas air direndam dengan sehelai daun cerita/hempedu bumi. 2 gelas sehari. pahitnya.

1 gelas air dicampur dengan apple cidar vinegar 1 sudu teh. diminum 2 gelas sehari
- masamnya.

teh misai kucing kaknab campur dengan kulit kayu manis, diminum juga 2 gelas sehari
- air ni okay wangi je sebab kulit kayu manis.

air halba - kaknab nanti rendam dalm gelas dan minum airnya, halba kaknab kunyah. memang lah tak sedap langsung, kalau tak ada kencing manis, tak ingin kaknab nak minum.

sebelum tidur, kaknab minum air grapefruit + apple hijau. - masam dan pahit.

kaknab lebihkan makan quaker oats dibancuh sedikit cair, sehari 2 gelas.

tiap2 kali makan sedikit sahaja nasi berulamkan peria katak. makan mentah atau rebus, selalunya kaknab makan mentah, senang lebih rangup. sedikit pahit tapi sedap dicecah dengan sambal belacan.

ulam jering atau petai

 

Dari dulu lagi kaknab memang rajin jogging dan aerobik tetapi masih boleh dapat kencing manis, mungkin pankreas dlm badan kaknab tidak supply insulin secukupnya kerana kaknab dah pun 55 tahun. lagi pun sebelum kaknab tahu ada sedkit kencing manis kaknab memang suka makan buah2an manis2 dengan quantity yang banyak macam mempelam sekali makan 3 biji, epal merah sekali makan 3 biji, pisang pun kalau makan 3-4 biji sekali bila dah tahu kencing manis, kaknab pun kurangkan makan buah2an kalau makan pun cuma sebiji sahaja. dulu kalau minum teh atau kopi memang manis nak mampuih, haaa padan muka kaknab la ni baru tahu minum tawar sikit hehehe

2 comments:

4eVerGuyS said...

mana nak cari ulam cerita...ada nama lain x

Saha-ini Ahmad said...

Macam mana keadaan paras gula sekarang? sudah terkawal..
saya nak cadangkan diet ini kepada emak saya di kampung.